Schoonlichttoets Zeeburgereiland

Vraag
177impressie_gevel
Aldus heeft in opdracht van Verlaat Uden een 100% Schoonlichttoets uitgevoerd voor het Integraal Kind Centrum op Zeeburgereiland in Amsterdam.

Licht is met de luchtkwaliteit, de warmte huishouding en de geluidskwaliteit een belangrijk onderdeel van het totaal aan binnenklimaat. 100% Schoonlicht ontstaat door de volgende drie ontwerpuitgangspunten aan te houden; als eerste het maximaliseren van een efficiëntie daglichttoetreding, als tweede het minimaliseren van het energiegebruik voor verlichting, en als derde het inzetten van duurzame energiebronnen voor de resterende energievraag voor verlichting.

Aanpak
Aan de hand van de uitgangspunten uit 100% Schoonlicht en frisse scholen heeft Aldus concrete criteria bepaald om het ontwerp te kunnen toetsen. Met behulp van daglichtvisualisatiesoftware is vervolgens een drietal kritische en typische ruimtes uitgewerkt. Aan de hand van de uitkomsten is bepaald hoeveel kunstlicht er nog nodig is om de ruimtes in hun behoefte te kunnen voorzien. Dit is getoetst aan de hoeveelheid eigen duurzame opwekking die reeds is voorzien in het ontwerp.

Resultaat
De uitkomst van de 100% Schoonlichttoets laat zien dat met de duurzame opwekking het ontwerp voldoet aan de uitgangspunten van 100% Schoonlicht. Bij de uitkomst heeft Aldus enkele kanttekeningen geplaatst voor de uitvoering met betrekking tot de LTA waarde van het glas, de toe te passen buitenzonwering voor kozijnen in de gevels en daklichten en de daglichttoetreding in de gymzaal.

Ruimte IKC optimalisatie
optimalisatie gevelopeningen groepsruimte door middel van daglichtsimulatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s