Onderzoek binnenklimaat Troubadour

Continu meting van CO2, temperatuur en luchtvochtigheid in klaslokalen
Troubadour schoolwoning

Vraag
Op het kindcentrum de Troubadour, gelegen in Rosmalen, werd geklaagd over het binnenmilieu in 2 tijdelijke leslokalen gelegen in de bij de school behorende schoolwoning. De schoolwoning is een tijdelijke onderwijsruimte in een verbouwde woning. Eerder is al vloerbedekking vervangen n.a.v. klachten. Klachten hadden vaak te maken met allergische aandoeningen die versterkt zijn nadat een allergisch kind les kreeg vanuit de onderwijsruimtes. Op dit moment is de schoolwoning slechts zeer beperkt in gebruik i.v.m. de aanhoudende klachten. Schoolbestuur Signum heeft Aldus bouwinnovatie gevraagd de klachten te onderzoeken en een objectief oordeel te geven over de staat van het gebouw in relatie tot het binnenmilieu.

De kwaliteit van het binnenmilieu op scholen laat vaak te wensen over. Een slecht binnenmilieu kan onder andere leiden tot gezondheids-klachten (ziekteverzuim) en verminderde leerprestaties. De kwaliteit van het binnenmilieu op scholen kan aanzienlijk verbeterd worden door technische maatregelen en gedragsverandering van de gebruiker. Het is daarbij van belang te realiseren dat een goed binnenmilieu alleen gerealiseerd wordt door een integrale kwaliteit van de volgende aspecten; luchtkwaliteit, visueel, thermisch en akoestisch comfort.

Aanpak
Inventarisatie en continu meting van diverse binnenklimaatparameters in de schoolwoning en het hoofdgebouw (als referentie). De gemeten resultaten zijn in perspectief t.o.v. de wettelijke eisen uitgezet. Uit de meetresultaten zijn concrete aanbevelingen geformuleerd om de klachten te verhelpen.

Op basis van continu-meting zijn 5 omgevingsparameters gedurende 4 weken gemonteerd:

  • CO2 concentratie (in ppm)
  • Temperatuur (in graden Celcius)
  • Relatieve luchtvochtigheid (in %)
  • Geluidsdruk (in dB)
  • Lichtintensiteit (in lux)

Voor de metingen is gebruik gemaakt van draadloze sensorapparatuur.

Resultaat
Uit de metingen en inspectie is gebleken dat aanpassingen tbv een verbeterd binnenklimaat noodzakelijk zijn. Daarmee is een een belangrijke onderbouwing geleverd voor de klachten en voorgevoelens die men ervoer. Tevens heeft het tot bewustzijn van de situatie en eigen beïnvloeding geleid. Een goed binnenklimaat kan alleen bereikt worden door verbeteringen aan alle integrale aspecten van binnenklimaat uit te voeren. Een kwaliteitsverbetering op alle fronten zal een positieve invloed hebben op leerprestaties en vermindering van ziekteverzuim. Daarvoor hebben wij verschillende concrete aanbevelingen ter verbetering van de luchtkwaliteit, thermisch -, akoestisch -, en visueel comfort gedaan, welke door Signum serieus ter harte zijn genomen.

Troubadour binnen

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s