Innovatief en functioneel groen ‘Soet op Suyt’ Helmond

SoS banner 1

Vraag
Aldus heeft in vanuit de rol als kennispartner van het Knooppunt Bouwen met Groen het proces begeleid voor het ontwerp en de realisatie van Soet op Suyt in Helmond.

In Helmond wordt de woon-werk locatie Suytkade ontwikkeld. Er zijn zo’n 850 woningen gepland plus kantoren en voorzieningen. Als gevolg van de stagnatie op de woningmarkt blijven delen van het gebied de komende tijd braak liggen. Door de inzet van innovatief en functioneel groen worden deze wachtlanden toch aantrekkelijk ingericht, en voor vele omwonenden op een bijzondere manier bruikbaar. Bovendien biedt het groen een belangrijke stimulans voor de biodiversiteit. Met als doel de leefbaarheid en aantrekkelijkheid te verbeteren, en daarmee te zorgen dat de verkoop van de woningen weer aantrekt.

Aanpak
Met Soet op Suyt wordt Suytkade onder andere ingericht met eetbaar groen. Er komen honingvelden, plukgroen, leifruit, een nomadische tuin en een plukroute. Bovenop onderwijslocatie De Groene Campus komt een eetbaar dak, dat ook een educatieve functie krijgt. De Vlinderstichting (www.vlinderstichting.nl) draagt vanuit haar project Idylle bij aan de aanleg van bloemrijke plekken zodat er ruimte komt voor vlinders en bijen. De stichting zal hier op termijn informatieborden plaatsen over verschillende soorten bijen en vlinders. Daarnaast kunnen omwonenden en gebruikers van het gebied hun eigen groene idee aandragen. Het beheer van het groen gaat gebeuren vanuit een coöperatie.

Resultaat
Half april zijn de eerste 12 hoogstam fruitbomen aan de Arcadestraat (Vogeltuin) geplant. In juni is gestart met het inzaaien van het groen. Als eerste zijn de honingvelden ingezaaid en wordt het leifruit geplant. De aanleg van de nomadische tuin is inmiddels in volle gang, en ook worden er op een aantal plekken zogenaamde beeldmerken gecreëerd, zoals een vogeltuin en zitelementen. Later dit jaar worden de fruitbomen geplant.

SoS_banier_b_335x135_productieontwerp_aangep

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s