Almere zaait biobased bouwketen op wachtlanden

DSC06763Op 12 mei j.l. heeft wethouder Henk Mulder het startschot gegeven voor het zaaien van hennep in Almere Nobelhorst. Ook in Almere Poort zullen wachtlanden langs de A6 ingezaaid worden met cannabis sativa. Een slimme zet van de gemeente want ons initiatief biedt meerdere voordelen en kansen:

Aanpak van wachtlanden:
Bij grote delen van nieuwbouwwijken in de stad zijn de ontwikkelingen en uitbreidingen tot stilstand gekomen gedurende de crisisperiode. De kale vlaktes zijn grote kostenposten vanwege de rentelasten. Tegelijkertijd verloederen de wijken in aanbouw en neemt de waarde van het omliggende vastgoed af. Door tijdelijke productieve inzet van deze wachtlanden fleurt de buurt weer op en worden de kosten gedrukt.

Opslag van CO2:
De aanwas van industriële hennep zorgt voor een CO2 opname (door fotosynthese) van 13,5ton per hectare. De hoeveelheid CO2 die wordt opslagen bij de gezaaide 11 hectare in Almere is equivalent aan de uitstoot van ruim 800.000 kilometer autorijden!

Teelt van lokale biobased (bouw)materialen
Hennep kan nu al verwerkt worden tot circa 2000 nuttige producten, variërend van canvasdoek, verf, kleding, carrosserie onderdelen, isolatiemateriaal tot voeding. Ter voorkoming van vele transportkilometers zijn juist lokale nagroeibare bouwproducten erg interessant. Van de oogst van 11 Ha hennep kunnen (theoretisch) 11 woningen gebouwd worden, of 55 woningen geisoleerd worden. Een regio die in haar eigen (bouw)materialen kan voorzien heeft bovendien meer veerkracht. Met een grote agrarische sector is Flevoland hiervoor bij uitstek geschikt. Bodem verrijkende hennep kan voor wisselteelt gebruikt worden.

Aanjagen van de circulaire economie
Via zichtbare teelt in de stad en toepassing in lokale bouwprojecten wordt vraag en aanbod van biobased bouwmaterialen gestimuleerd. Ons pilotproject van 11Ha genereert een hoop bekendheid. Wij zijn nu met de gemeente actief op zoek naar bouwprojecten waarin het hennepmateriaal toegepast kan worden. Dit zal werk creëren voor hennepverwerkers en producenten in een nieuwe circulaire economie.

Vergroten van de biodiversiteit
Een niet te onderschatten voordeel van de teelt op wachtlanden is dat de biodiversiteit lokaal weer zal toenemen. Juist in steden is dat van grote waarde. Uitbreiding van productief groen tot in de stadskernen heeft namelijk een gezond effect op de ecologie en op onze welzijn.

Gezond bouwen
Naast een lage CO2 voetprint van biobased materialen (overigens niet per definitie!), is een belangrijke meerwaarde van natuurlijke bouwmaterialen dat zij de gezondheid van gebruikers bevorderen. Biobased materialen scheiden geen gevaarlijke stoffen af en hebben een dampdoorlatende en vochtregulerende werking. Voor onze met radon, fijnstof en formaldehyde vergiftigde luchtdicht gebalanceerde gebouwen is dat een verfrissend alternatief!

In het geval van Almere werken wij samen met boer Herman Navis voor de teelt van de hennep. De firma Hempflax zal de oogst verwerken tot halffabrikaten. Wij ondersteunen de gemeente bij het zoeken naar en committeren van bouwprojecten, alsmede bij de bepaling van producten, technieken en verwerkers. Annemarie van Osch van de gemeente Almere: “Zonder het doorzettingsvermogen van Aldus bouwinnovatie was deze belangrijke eerste stap nu nog niet gezet!”
De ambities reiken veel verder, want we willen met deze pilot aantonen dat we de Floriade van 2022 kunnen laten groeien in lijn met de gedachte van Growing Green CIties. Almere kan zich ontwikkelen tot eerste Nederlandse stad waarin economie en ecologie floreren!

Wij geloven zelfs dat we ons als land hiermee kunnen onderscheiden, dus wie kent meer concrete kansen voor:

 • gemeentes die willen telen op wachtlanden?
 • potentiële biobased bouwprojecten?

Zie ook het artikel op architectenweb!

10 gedachten over “Almere zaait biobased bouwketen op wachtlanden

 1. supermooi initiatief, te gek dat jullie dat tegen ongetwijfeld weken en weken praten voor mekaar hebben gekregen! Hoop dat het de eerste van velen wordt…. Benieuwd of de kurk-eik het een beetje doet in Amsterdamse bos 😉

  • Ja mooi project met perspectief! Hennep is ons nieuwe kurk 😉 maar in gebouwen passen we het gewoon beide toe!
   Kunnen we in Central Park NY niet ook wat aanplanten?

 2. Bouwen met hennep, hier heeft men in het buitenland al ervaringen mee. Hennep is een mooi bouwmateriaal, waarmee vele mogelijkheden zijn te realiseren. Met dit soort initiatieven ontdekken wij zeker dit materiaal als basis voor bouwproducten. Eco-Makelaar is één van de partijen, die werkt aan een bouwblok. Met de voorloper hiervan is een project in Frankrijk gerealiseerd, kijk maar eens naar deze video op YouTube http://www.youtube.com/watch?v=zhNl6K7Pw18
  Wat als de voordelen vanuit deze “winery” in onze woonomgeving terecht gaat komen, waar spreken wij dan over?

   • Wasteland farming is vanaf begin al een uitgangspunt bij ontwikkeling bouwblok. Project Venlo is pilot, maar er zijn ook in Parkstad Limburg opties. Misschien dat IBA-project als kick-starter kan fungeren.
    Maar denk dat dit op meer plekken in Nederland kan, maar ook creativiteit en diversiteit in aanbod is gewenst. Wil bijdrage leveren om nieuwe toepassingen met hennep mogelijk te maken.
    Donderdag bijeenkomst in Venlo over Biobased ontwikkelingen.
    Materiaalkeuze zal steeds belangrijker worden, nu dragen bouwmaterialen voor 70% bij aan vervuiling. Kans in mijn optiek voor hernieuwbare materialen.
    Samen een glas heffen, daar zie ik naar uit.

 3. Erg goed initiatief, hennep heeft de toekomst. Wij willen in de komende jaren onze ecologische woningen ook met hennep bouwen, in Ecodorp Boekel. Nu in de fase van gesprekken met de gemeente en oriënteren op bouwmaterialen.

  • Leuk om een keer over te praten Anton, want ben heel benieuwd wat jullie exacte motivaties, wensen en ambities zijn!?
   Tegen welke drempels lopen jullie aan? Hoe zou de markt en de gemeente het makkelijker kunnen maken voor jullie?
   In Almere adviseren we de gemeente bij mogelijkheden voor lokale ontheffingen in de regelgeving ten gunste van biobased bouwen.

 4. Pingback: Wie zaait zal oogsten: een hennep revolutie! | alduurzaam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s