Duurzaamheid is energieverspilling!

measureHet is niet meer aan mensen zoals wij (duurzaamheidsadviseurs) om voor te schrijven hoe een gebouw duurzaam gerealiseerd moet worden. “Waarom niet? Er zijn toch specialisten nodig om te bepalen welke ambities reëel zijn en welke maatregelen het meest efficiënt en effectief zijn?” Jawel, maar dat levert in de praktijk te weinig garanties op voor een duurzaam gebruikt gebouw (of woning of omgeving).

In onze dagelijkse werk zijn wij steeds meer bezig om ambities in de praktijk te borgen, en neemt u van ons aan dat dit veel energie vergt bij de begeleiding van ontwerp, bouw, gebruik en onderhoud. “Prima toch?” Nee niet helemaal, want het voelt als verkeerd geïnvesteerde tijd. WIj kunnen namelijk niemand opleggen om zich precies zo te gedragen zoals wij idealiter zouden willen, zoals onze modellen dat voorspellen, of zoals onze labels dat hebben berekend. Duurzaamheid wordt veel te veel gepushed!

“Hoe zou het dan anders moeten?” De gebruiker zou zich bewuster moeten zijn van zijn situatie, zijn impact en zijn mogelijkheden, zodat deze zelf gaat vragen (pull) om specifieke aanpassingen en zijn gedrag daarop gaat afstemmen! “Makkelijk gezegd, daar is hele hoop missionariswerk voor nodig?” Niet persé! Tegenwoordig kan je namelijk heel laagdrempelig inzicht verkrijgen in je energieverbruik en je binnenklimaat, zodat je weet waar je staat. Meten = weten.

Het leveren van duurzaamheidsadvies aan bewuste gebruikers is leuker, efficiënter en garandeert een veel betere uitkomst! Het is niet meer een eenmalig kunstje, maar een doorlopend proces met doelen. Aan bewuste gebruikers of opdrachtgevers hoef je geen oplossingen te verkopen. Zij zullen zelf kiezen voor beschikbare mogelijkheden (uitdaging voor de bouw). Bovendien leveren meetgegevens van gebruik betrouwbare conclusies over rendementen in duurzame maatregelen. En wie wil dat nou niet? Als je investeert, wil je toch weten of het verschil maakt!?

Geïnteresseerd? Start dan nu met meten! WIj garanderen u resultaat. En wilt u nog meer resultaat? Dan komt ons beroep als duurzaamheidsadviseur weer van pas! Want dan  helpen wij u met maatwerk aan oplossingen die u wilt, die u begrijpt en gebruikt zoals bedoeld is. Tevredenheid heet dat, terwijl de aarde er beter van wordt. Zo zou het moeten.

Heel gemakkelijk is het natuurlijk ook weer niet. Want je moet momenteel nog wel je best doen om de verschillende (meet)data te interpreteren en te combineren. Het is van groot belang om je energieverbruik en je binnenklimaat in samenhang te beoordelen, zodat de een niet ten koste gaat van de ander! Hier helpen we mee en werken eraan om de interfaces te verbeteren.

“Maar hoe zit het dan met keuze en advies over duurzame materialen en materiaalgebruik?” Tja, daarvoor blijft een specialist uiterst waardevol! Het is dus niet allemaal energieverspilling, maar het moet wel anders zodanig dat de gebruikers en gebruiksfase centraal staan.

Wij zijn benieuwd naar uw mening!

2 gedachten over “Duurzaamheid is energieverspilling!

 1. Helemaal eens. Te vaak worden beloftes inzake duurzaam bouwen, besparingen op energie, water en grondstoffen, niet waargemaakt, en zelden wordt er iemand ter verantwoording geroepen.
  In plaats van simpel pushen kunnen we beter push-pull doen. Daar streven we naar in onze praktijkseminars ‘Duurzaam bouwen met beton’. We vragen de deelnemers vooraf naar hun meest prangende vragen en proberen die zo goed mogelijk in de presentaties en discussies mee te nemen. Dat lukt niet perfect, maar wel steeds beter, getuige de feedback. Het eerstvolgende seminar is 16 oktober, bij gebouw ORION, op de WUR-campus in Wageningen. (zie ook onze site http://www.cementenbeton.nl)
  Hans Köhne
  Cement&BetonCentrum

 2. “Duurzaam bouwen in beton” is moge;ijk van toepassing op infrastructurele werken als je duurzaam als lange levensduur verstaat, maar niet ecologisch gezien voor (woning)bouw met de beton zoals die nu op de markt is . Daar heeft de beton industrie tot nu de boot gemist, en de kans laten liggen om Bio-beton te ontwikkelen, dus 100% recycling materiaal met minder milieubelastende bindmiddelen, lager CO2 uitstoot en Radon emissie etc.
  Dit alles nodig voor een gezond binnenklimaat
  Ik ben het helemaal eens met Olivier dat het in de kern gaat om gezonde gebouwen, dat willen alle gebruikers , maar we moeten ze daar wel van bewust maken, want men is niet op de hoogte wat dat in houd, daar ligt de grote uitdaging.
  aan de slag
  succes en groet
  Renz Pijnenborgh
  http://www.archiservice.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s