Hoe kan duurzaam bouwen worden versneld?

Onderzoek van de TU Delft heeft uitgewezen dat de ontwikkeling van duurzaam bouwen vrij traag verloopt.  Een versnelling in duurzaam bouwen is meer dan gewenst. Er zijn verschillende belemmeringen aan te wijzen die deze versnelling tegen gaan, waaronder de focus op korte termijn, versnippering van de keten, circle of blame, maar ook een beperkte rol van overheden en belemmerende wet- en regelgeving. Naast belemmeringen zijn er natuurlijk ook diverse kansen. Aldus speelt in op deze kansen door integrale ontwerpprocessen te begeleiden en te innoveren.  Door mentaliteitsverandering en slimme product-markt-combinaties te formuleren, brengen we een versnelling teweeg.

6 gedachten over “Hoe kan duurzaam bouwen worden versneld?

 1. Uit onderzoek van het lectoraat Innovatie Bouwproces en Duurzaamheid blijkt dat duurzaam bouwen kan worden versneld door:
  1 BIM toe te passen op alles behalve aanbestedingen op laagste prijs. Aanbesteden op laagste prijs dient minimaal vervangen toe worden door EMVI.
  2 Project management moet innoveren, uit onderzoek van het lectoraat blijkt dat de verstoringen in het proces van duurzaam bouwen niet in de techniek en inhoud liggen, maar in gebrek aan samenwerking in het project team en van het projectteam met de omgeving. Daar wordt echter niet over vergaderd. Dat zal wel moeten gaan gebeuren.
  3 Door PSU, project start ups professioneel te laten uitvoeren, kan tijdswinst worden geboekt en faalkosten worden vermeden. Dat kan duurzaam bouwen versnellen.
  4 BIM moet geschikt gemaakt worden voor LCC en TCO berekeningen.
  5 ROMBO tactiek toepassen

 2. Ik denk dat de kennis bij ontwerpers vaar ontbreekt, de architecten waar ik stage heb gelopen deze pc panelen, of warmte pomp alleen toepassen op wens van klant.

  Wanneer architecten zelf de kennis om deze producten hebben en deze toepassen, moet het alleen nog aan de klant worden verkocht als zijnde dat het meer waarde voor de woningen heeft.

  En voor utiliteitsbouw moet gekeken worden naar kwaliteit. Vaak gaat het erom om een zo goedkoop mogelijk gebouw neer te zetten waaruit maximale winst gehaald kan worden. Er moet gekeken worden voor kwaliteit en niet duurzaamheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s